Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΗΔΟΝΙΑΣ




















ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΗΔΟΝΙΑΣ
Η Παναγιά είναι παλιά εκκλησία και βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Κασιδιάρη, πάνω από τα τελευταία σπίτια της Παηδονιάς. Είναι χτισμένη με μεγάλες πέτρες, όπως και ο Αη Σωτήρης. Παλιά ήταν η κεντρική εκκλησία του συνοικισμού της Πογδόριανης με το όνομα "Μαχαλάς της Θεοτόκου", καθώς αναγράφεται στο βιβλίο Προικομιδής της Ιεράς μονής Σωσίνου. Δύο φορές κάηκε η εκκλησία, όμως η ευσέβεια και η πίστη των κατοίκων, την ξαναέκτισαν από την αρχή.

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Δίπλα στον Άϊ Δημήτρη σώζονται τα ερείπια ενός άλλου ναού του Αγίου Νικολάου. 

Σύμφωνα με την παράδοση στον περίβολο του ναού αυτού και στην γύρω έκταση του έγινε η μεγάλη σφαγή της Πογδόριανης το 1718. 
Στο ιερό του ναού υπήρχε ένας πολύτιμος σταυρός, θαυματουργός, που τον έπαιρναν στα σπίτια για θεραπείες. 
Ο σταυρός ήταν μεγάλος ύψους 0,50 μ. με βάση και ολόχρυσος.

Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ




ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑΒρίσκεται στην θέση "Κανάκια" κοντά στην Πηγαδούλα και στην ακμή της Πογδόριανης υπήρχε εδώ ο ομώνυμος συνοικισμός.

Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ




ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑΣήμερα έχει ανακαινισθεί πλήρως τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά με την φροντίδα της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Ρεπετίστας. Η Αγία Μαρίνα είναι χτισμένη ανατολικά από τη μεγάλη και ονομαστή μονή Σωσίνου ,σ’ένα μεγάλο οροπέδιο από χωράφια , εγκαταλειμμένα σήμερα, και χερσότοπος, αριστερά από τους Αη Γιώργηδες και δεξιά από τους Αη Θεόδωρους, εκεί όπου παλιότερα απλώνονταν η μεγάλη και πολυάνθρωπη Πογδόριανη. Η εκκλησία είναι πολύ παλιά, σήμερα όλη είναι ανακαινισμένη.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡA








ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ (1576)
Είναι χτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Κασιδιάρη στο δρόμο που οδηγεί προς την Παλιογκρίμπιανη και την Παναγία τη Σπηλιώτισσα, πάνω από τον Πύργο του Μελά στην Παηδονιά, πνιγμένος γύρω -γύρω από αιωνόβια δένδρα και πυκνή βλάστηση. Ο ναός εδώ και μερικά χρόνια έχει ανακαινιστεί από την Βυζαντινή Εφορεία.

ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ-ΒΟΡΩΝΙ-ΡΕΠΕΤΙΣΤΑ







Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ –ΒΟΡΩΝΙ-ΡΕΠΕΤΙΣΤΑΣε μια όμορφη και γραφική θέση στην τοποθεσία «Βορώνι» είναι χτισμένη μία εκκλησία, αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι δίπλα από τον καλαμά και απέναντι από το Λεπροβούνι. Πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου.Στην αψιδωτή είσοδο του ναού είναι χαραγμένη η χρονολογία 1899, στη μέση υπάρχει σταυρός. Κάτω από το σταυρό γράφει: "ΔΗ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΘΑΝΑ ΤΣΑ..." Η χρονολογία της επιγραφής αναφέρεται σε επισκευή ή μερική ανακαίνισή της, αφού ο ναός είναι γραμμένος στο κτηματολόγιο του Αϊ Λιά το 1865!

ΧΑΝΙ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ

ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ



















ΠΗΓΕΣ ΒΕΛΛΑΣ
































ΠΗΓΕΣ ΒΕΛΑΣ
Λίγο πιο κάτω από την Μονή Βελλάς βρίσκονται οι γνωστές σ' όλους πηγές της Βελλάς. Μέσα από τα σπλάχνα του βράχου και από ρίζες δέντρου πετιέται το νερό που δίνει χρώμα και άρωμα ζωής στην περιοχή. Η περιοχή των πηγών διαμορφώθηκε από το Δήμο Καλπακίου σ' ένα χώρο αναψυχής και ξεκούρασης. Κάτω από τον παχύ ίσκιο των δέντρων ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί, να απολαύσει τον καφέ και το φαγητό.